Velfærd 2.0

Undskyld - er der en der lige vil være sød at række mig en fugtig klud og holde mig på panden, mens jeg ørler...

Undskyld – er der en der lige vil være sød at række mig en fugtig klud og holde mig på panden, mens jeg ørler…

Ja, det var en streng sejltur i krappe bølger og sydlig kuling, men det var nu statsministerens ord på landsmødet der gjorde mig syg.
Det giver ikke mening at lokke med resultatløn til dem der gør en ekstra indsats. Bedre løn ville være godt, men lad os starte med ordentlige arbejdsforhold, respekt og anerkendelse, tak.

Flere hænder i børnehaver, plejehjem, sygehuse, hjemmehjælpen o.s.v.
Gode medarbejdere skal have tid til at gøre deres arbejde ordentligt, de kan ikke lokkes til mod betaling at løbe endnu stærkere i en allerede presset hverdag.
De skal selvfølgelig også have en ordentlig løn som afspejler den respekt samfundet har for deres arbejde.

Men velfærd 2.0 er der altså ikke tale om, når Anders Fogh Rasmussen åbner munden. Resultatløn???

Og grunden til at jeg blev så dårlig af at høre på ham?

Min syge svigerfar, der blev indlagt kl. 10 fordi han var dehydreret og skulle have væske i et drop. Kl. 17 var han stadig indlagt, men havde endnu ikke fået lagt drop, fordi journalen ikke var nået op på afdelingen.
Han blev spurgt om hvad han ønskede at få til morgenmad, men morgenmaden – den fik han ikke.
Prøverne de glemte at tage, eller også glemte de at sende dem til laboratoriet.

Min syge far, der er træt og udmattet af sygdom og behandling, og alligevel skal han op før fanden får sko på, for at køre langt for at nå til behandling tidligt om morgenen. Og nej, der er ikke plads til ham på patienthotellet… Tilmed møder han en ny læge, der lige skal sætte sig ind i hans sygdom først, og lige skal undersøge ham en ekstra gang selv om det gør ufatteligt ondt… Så vil den ene afdeling have en blodprøve, og indvendingen om at blodprøvetagning er planlagt til næste dag affejes med et ‘det er jo til den anden afdeling’. Og desuden kan du få en seng på gangen, for din plads gav vi til en anden, da vi jagede dig hjem i weekenden.
Hjemmehjælpen der er sød og rar, men ikke har tid til andet end et hej og en hvid tornado og videre til næste klient.
Ligeså hjemmesygeplejersken, hvis funktion primært er at overvåge om alt er OK, at opdage såfremt der er behov for yderligere hjælp. Hun har ikke tid til at føre en samtale på patientens præmisser, kun på vagtplanlægningens præmisser. Jeg forstår godt, hvis hun ikke kan tåle at drikke kaffe hos alle sine patienter, men patienterne kunne godt tåle at der var tid til at hun sad på en stol og havde tid til at lytte.

Og dette her er faktisk ikke ment som en kritik af hverken sygeplejersker, hjemmehjælp eller læger, men af de arbejdsbetingelser de har. For mange opgaver, for få kolleger, for megen stress og jag.

Jeg er meget taknemmelig for at min far kan få behandling, at han kan få hjælp og hjælpemidler, så han kan bo hjemme hos sig selv, hvor han helst vil være. Og søde og rare det er de jo, hjemmehjælperne og sygeplejerskerne. De har bare næsten ikke tid til at yde omsorg.

One thought on “Velfærd 2.0

Comments are closed.