Rødstrømper

Sådan strikker jeg strømper:
Jeg har 2 sæt bambus strømpepinde (str. 2½) – jeg bryder mig ellers ikke om bambuspinde, kun til strømper.

Strømperne strikkes nedefra og op – det er smart, hvis jeg ikke er sikker på at der er garn nok, og så fordi jeg kan!
Tidligere (for 30 år siden…) strikkede jeg strømper på 2 rundpinde, og fornylig har jeg også forsøgt mig med magic loop-metoden – men jeg har altid syntes at Mikado var et ret sjovt spil, og nu strikker jeg altså på Mikado-pinde.
For tiden er det glatstrikkede strømper, det er godt at have et nemt strikketøj i hænderne mens jeg er sammen med andre jeg kan føre gode samtaler med, uden at blive fraværende p.gr.a. et kompliceret mønster.

Strømperne strikkes næsten synkront:
Først strikker jeg spidsen af den ene strømpe, lægger den fra mig, og strikker spidsen af den anden strømpe.

Spidsen af en strømpe

Opslagningen er lidt speciel: garnet snos om 2 pinde, 12 snoninger på hver pind, og med lidt koncentration og finmotorik kan det lade sig gøre at strikke disse 24 snoninger om til 4 strømpe med 6 masker på hver.
Herefter tages 4 masker ud på hveranden omgang indtil der er 14 masker på hver pind.

Spidsen af strømpen set fra siden

Når begge spidser er strikket, er strømperne klar til en god lang venindesnak – der skal bare strikkes derudaf, til begge strømper når en længde svarende til ca. 2/3 af foden.

Det nemme stykke af strømperne strikkes

Hælkilerne: På de 2 pinde der danner oversiden af strømpen, tages 2 masker ud på hveranden omgang – en i starten af første pind, og en i slutningen af anden pind – indtil der er 25 + 25 + 14 + 14 masker på omgangen.
Dette gentages på den anden strømpe, og så der er brug for lidt mere koncentration:

Hælkile, hælrunding samt hælklappen er strikket

Hælrundingen strikkes frem og tilbage i glatstrikning på de 2 pinde, der danner undersiden af strømpen.
Først korte rækker (evt. med udtagninger); derefter længere og længere rækker (evt. med indtagninger), til der igen strikkes over 14 masker på hver af de 2 pinde.
Mens du stadig kan huske hvordan du lavede den første hælrunding, skynder du dig at lave den anden!

Så er de næsten færdige!

Så skal hælklappen strikkes, også på de 2 pinde, der danner under-/bagside af strømpen – samtidig med at der i slutningen af hver række strikkes 2 masker sammen på ‘overside-pinden’ med de mange masker, så hælklappen efterhånden strikkes sammen med hælkilemaskerne.
(Når de 2 masker er strikket sammen, vendes og masken tages løst af inden næste række strikkes).

Når du har strikket begge hælklapper, og der igen er 14 x 4 masker på hvert sæt strømpepinde – så er de nærmest færdige. I hvert fald går det lynhurtigt, og herfra er det jo pærelet. Strømperne bliver lige så lange som garnet og/eller jeg beslutter. Kanten kan pyntes med hulmønster, picot eller en kontrastfarve alt efter behag.

Resten er pærelet...

I øvrigt er det meget lækkert med strømper, hvor sålen er strikket med vrangen udad. De bliver ekstrabløde at træde på, så sådan skal mine næste strømper strikkes. Men de skal ikke være røde.

PS – Garn, strikkefasthed, maskeantal m.m. kan evt. tages fra en anden strømpeopskrift, og så kan min beskrivelse måske bruges til at vende op og ned på den 🙂


Strik & kod

Er du interesseret i strikning?
Så har du måske lyst til at følge med på strikogkod.dk
– se f.eks. engelsk/dansk-strikkeordbog.


2 thoughts on “Rødstrømper

Comments are closed.