Arroz cubano – some like it hot!

I Valencia-regionen dyrkes og ris, og der spises mange ris. Vi forsøgte at undgå turistfælderne i Valencia, og havnede på en lille bar, Bar Royal, nær Estacio delNord/Bailén. Tom bestilte paella, jeg bestilte arroz cubana uden at vide hvad det var.

Gode, kolde øl blev sat på bordet. Spanierne producerer rigtig gode alkoholfrie øl, der smager af rigtigt øl. Bare prøv en cerveza sin alcohol næste gang!

Så blev maden serveret, Tom fik en stor tallerkenfuld smuk og velduftende paella, og jeg fik en tallerken hvide ris med tomatsovs og et spejlæg. Sådan kan det gå. Heldigvis var baren hyggelig og betjeningen venlig – og desuden var jeg sulten.

Og så smagte det bare så godt, det der arroz cubana, at vi kom tilbage et par gange, og hver gang bestilte jeg det samme. Og stort set den eneste ret jeg selv har lavet, mens vi har været her, er:

Arroz cubana

Man tager:

½ hvidløg (6-8 fed)
2 kg tomater (når vi køber ind beder jeg om tomater til salsa, i modsætning til tomater der skal bruges i salat)
3 løg
God olivenolie
Modena eddike (eller rød balsamico)
Salt, peber og tørret rød chili
En skefuld sukker
Syltede kapers
Sorte oliven

  • Hvidløgsfeddene pilles og hakkes fint og svitses i god olivenolie i en stor gryde – ikke for varmt, de skal ikke brunes, bare svitses.
  • Hak løgene fint, og kom dem i gryden, hvor de svitses med indtil de er klare.
  • Tomaterne skylles og skrælles med en tomatskræller. Den ligner en kartoffelskræller på en prik, så brug bare sådan en.
  • Den grønne plet fra stilken fjernes med en skarp kniv.

Tomatskrælleren

  • Efterhånden som tomaterne er skrællede lægges de op i gryden med ‘hullet’ nedad, bare fyld gryden op, og skru lidt op for gassen.

Skrællede tomater

  • Når tomaterne koger, kan de hakkes/mases i stykker med grydeskeen.
  • Sovsen krydres med en skefuld sukker, en skefuld salt, masser af friskkværnet peber, 2-3 tørrede chilipebre, finthakkede kapers og oliven, og så skal den bare koges ind til ca. halv mængde, det tager et par timer…

Sofrito

Sovsen – sofrito – kan med fordel laves nogle dage før.

  • Kog risene, og når de er klar skal de anrettes:
  • hæld en sjat olie i små skåle/kopper/glas, og fyld ris i, helt op til kanten, og mas gerne risene lidt sammen.
  • Læg tallerkenerne ovenpå de fyldte kopper, og vend, så kopperne står på tallerkenerne.

En kopfuld risBunden i vejret

  • Steg spejlæggene.

Klar til anretningDampende varmt

Når alle sidder klar ved bordet, løftes kopperne af risene, tallerkenerne fyldes med tomatsovs og risene dækkes med spejlæg.

Arroz cubano

Velbekomme!

PS Steg bare ekstra spejlæg, man kan godt spise mere et.

PPS Det her er bare min måde at lave retten på, den findes vist i lige så mange forskellige varianter som der er kogekoner og -mænd. Eksperimentér.