Vellevned…

Efter at have modtaget et (k)ærligt spark i røven, besluttede jeg mig for ikke længere at drikke alkohol, når jeg går i byen. Jeg synes nemlig lidt for godt om god øl, vin, mojitos, G&T og den slags, og har meget svært ved at nøjes med at drikke 1-2 genstande ad gangen. Den første øl smager altid af mere og det samme gør den næste.

Nå, men nu drikker jeg cola, dansk vand, kaffe eller sjove drinks uden alkohol når jeg går i byen. Og det er faktisk ikke nær så sjovt…

I hvert fald ikke i starten.

Nu er det et par måneder siden jeg sidst har fået så hatten passede. I snit har jeg vel delt en flaske vin om ugen med Tom – og ja, det er mig der har drukket mere end halvdelen, men det er under 7 genstande om ugen, aldrig mere end 5 ad gangen!

Andre kan måske godt styre det, men for mig er det lettest hvis jeg følger den helt enkle regel at jeg ikke drikker alkohol, når der er rigeligt af det… altså f.eks. til en fest, på et værtshus eller lignende. På trods af at det faktisk er ret usædvanligt i min(e) omgangskreds(e), og at jeg derfor synes at det har været nødvendigt for mig at forklare hvorfor, til alle der gad lytte til mig.

Jeg savner stadig den løssluppenhed som alkohol kan give – jeg øver mig i at finde den frem på anden vis, og det går heldigvis meget godt, det er trods alt det gode selskab der er det vigtigste :-)

Citat fra Sundhedsstyrelsen: Alkohol og helbred
Der er tale om afhængighed, når 3 eller flere af følgende kriterier samtidigt har været til stede inden for 3 måneder eller gentagne gange inden for et år:
1. Trang til alkohol (craving)
2. Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen
3. Abstinenssymptomer (eller indtagelse af alkohol for at ophæve eller undgå disse)
4. Toleranceudvikling
5. Alkohol har en dominerende rolle med hensyn til prioritering og tidsforbrug
6. Vedblivende brug trods erkendt skadevirkning.

Tak for sparket!

6 thoughts on “Vellevned…

 1. Tak for en af sjældent vigtig blog-post.

  Jeg kender problemet rigtig godt, og har det på samme måde, lige for tiden synes jeg at jeg kan kontrollere det, men det krævede to uheldige episoder sidste år, men det er faktisk bedst at sige helt nej hvis man kommer i festligt lag, så jeg nok også kommet til den samme konklusion.

  Ved en af de uheldige begivenheder sidste år, en julefrokost, havde jeg endda besluttet mig for ikke at drikke, det endte faktisk i mit første black-out i årevis, og jeg havde åbenbart noget indestængt vrede der kom ud, jeg husker INTET – mine venner har tilgivet mig, men som en af dem fortalte mig for et par uger siden – DE kan godt huske det…

  Siden det har jeg drukket meget lidt, og er ret sikker på at den rigtige fremgangsmåde til næste julefrokost er at undlade helt at drikke, i hvertfald når det sker sammen med de gamle drikkebrødre.

 2. Udfordringen er jo netop at det er svært at styre det selv, og derfor synes jeg at at sådan en kategorisk regel – og det at fortælle mine omgivelser om den – gør livet enklere.

  Jeg vil jo også gerne slippe for at blive nødet til at ‘tage en lille en’.

  Har du lært at få vreden ud på en mere hensigtmæssig måde?

 3. Desværre tror jeg det vil gentage sig, hvis jeg mister kontollen igen i det selskab. Mine venner havde ingen forudsætning for at forstå det meget komplekse sammenfald af begivenheder, der gjorde at en enkelt bemærkning udløste det. Så “just say no” er helt sikkert vejen frem

 4. Hej Lisa
  Faldt lige over din blog – meget interessant – og læste så denne blog post. Fedt, at du skriver ærligt om noget der er svært. Genkendeligt. Absolut.
  KH Pernille

Comments are closed.