Køb bananer, køb bananer,

men køb dem ordentligt.

Jeg er vild med bananer. Det er alletiders madpakke, med naturlig emballage. En rigtig god ‘dulmer’ når sulten gnaver og der er længe til næste måltid.

Da jeg var barn, boede vi nogle år i Zambia, og når vi tog på ferie (= langtur i vores Toyota stationcar) blev alle pakkenellikerne smidt ind bag i bilen med et par skumgummimadrasser øverst, og oven på madrasserne lå vi unger så og gassede os. Det var dengang i gamle dage, før det blev lovpligtigt med sikkerhedsseler. Jeg tror slet ikke bilen have sikkerhedsseler.

Rejseprovianten var en klase bananer, en hel klase grønne bananer, som vi spiste efterhånden som de modnede. Og hvis ikke jeg blev træt af bananer dengang, hvornår skulle jeg så blive det?

For nogle år siden hørte jeg en udsendelse i radioen om banan-bønders arbejdsvilkår, livsvilkår i det hele taget, og da var jeg godt nok lige ved at miste appetitten. Sprøjtegifte spredt med flyvemaskiner, vel og mærke mens arbejderne gik og arbejdede i plantagen. Hudsygdomme, alle mulige sygdomme, misdannede børn eller slet ingen børn, Gruopvækkende.

Så om jeg fatter, at nogen mennesker i dagens Danmark kan finde på at købe bananer uden det lille Max Havelaar-mærke, eller Fair Trade-mærke.

Så hermed en opfordring til dig om at gøre det samme, hvis det er muligt, der hvor du bor!