Vellevned…

Efter at have modtaget et (k)ærligt spark i røven, besluttede jeg mig for ikke længere at drikke alkohol, når jeg går i byen. Jeg synes nemlig lidt for godt om god øl, vin, mojitos, G&T og den slags, og har meget svært ved at nøjes med at drikke 1-2 genstande ad gangen. Den første øl smager altid af mere og det samme gør den næste.

Nå, men nu drikker jeg cola, dansk vand, kaffe eller sjove drinks uden alkohol når jeg går i byen. Og det er faktisk ikke nær så sjovt…

I hvert fald ikke i starten.

Nu er det et par måneder siden jeg sidst har fået så hatten passede. I snit har jeg vel delt en flaske vin om ugen med Tom – og ja, det er mig der har drukket mere end halvdelen, men det er under 7 genstande om ugen, aldrig mere end 5 ad gangen!

Andre kan måske godt styre det, men for mig er det lettest hvis jeg følger den helt enkle regel at jeg ikke drikker alkohol, når der er rigeligt af det… altså f.eks. til en fest, på et værtshus eller lignende. På trods af at det faktisk er ret usædvanligt i min(e) omgangskreds(e), og at jeg derfor synes at det har været nødvendigt for mig at forklare hvorfor, til alle der gad lytte til mig.

Jeg savner stadig den løssluppenhed som alkohol kan give – jeg øver mig i at finde den frem på anden vis, og det går heldigvis meget godt, det er trods alt det gode selskab der er det vigtigste :-)

Citat fra Sundhedsstyrelsen: Alkohol og helbred
Der er tale om afhængighed, når 3 eller flere af følgende kriterier samtidigt har været til stede inden for 3 måneder eller gentagne gange inden for et år:
1. Trang til alkohol (craving)
2. Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen
3. Abstinenssymptomer (eller indtagelse af alkohol for at ophæve eller undgå disse)
4. Toleranceudvikling
5. Alkohol har en dominerende rolle med hensyn til prioritering og tidsforbrug
6. Vedblivende brug trods erkendt skadevirkning.

Tak for sparket!

Kvalificeret til helbredsproblemer

Helbredsproblemer er ikke noget, der falder ned fra himlen og rammer tilfældigt. F.eks. er ryg- og knæproblemer noget man kvalificerer sig til at få, bl.a. ved at stå og gå forkert på sine fødder.

Også stress går direkte i lænden, eller op i nakken og ud i skuldrene, og det hele stammer fra ryggen. Ryggens balance er altafgørelsen for at resten af vores krop har det godt, så rygsøjlen skal være i orden.

Hvilket minder mig om at jeg vil igang med at motionere igen. Snart. Det er ikke nok med 2 x 10 minutters cykeltur dagligt kombineret med 8-10 foran en computer… vel?

Jeg synes bare ikke at motion for motionens skyld er særlig sjovt. Jeg kan li’ at gå eller cykle, hvis jeg skal et sted. Har aldrig brudt mig om boldspil (ja, jeg er en brilleabe). Yoga eller gymnastik er OK, det skal bare være et sted og et tidspunkt der passer ind i mit program – og det gør det desværre ikke dette efterår. Nå, men nu vil jeg bruge resten af min frokostpause til en travetur!

Citatet er fra Bettina Delfs.

Nej!

De er selv ude om det…

siger Lars Messerschmidt om de ca. 25 millioner af mennesker i Afrika der er HIV/AIDS-ramte. Vist nok i ramme alvor.

Jeg kan da blive så vred!

Den katolske kirke i Danmark har støttet bekæmpelsen af HIV/AIDS i Afrika med hele 10.000 kr. Ikke for at støtte brugen af kondomer til forebyggelse, men til medicinsk behandling af allerede smittede eller til omsorg til de efterladte børn, ifølge katpod.dk.

Det er vores pligt at hjælpe med økonomisk støtte, og afrikanernes egen opgave at sørge at hjælpen bliver brugt mest effektivt.

HIV/AIDS er som bekendt vidt udbredt i lande der ensidigt har satset på forebyggelse ved hjælpe af kondomer, og mere under kontrol i lande, der har sat ændret adfærd op som målsætning nummer et.

udtaler Erling Tiedemann.

Er det rigtigt?

Han taler videre om svangerskabsforebyggende midler – frugtbarhed i et ægteskab – kondomanvendelse indenfor ægteskab – at hverken sex før ægteskabet, voldtægt eller seksuelle sidespring er tilladt.

Han taler også om Billings metode som prævention (vel at mærke mellem ægteviet mand og kone) og at om at kondomer kun giver 80% beskyttelse mod smittespredning.

Ja, jeg sukker… men lytter, fordi ET sædvanligvis er et yderst fornuftigt menneske, der bestemt er værd at lytte til.

ET mener at han har dementeret den fordom at den katolske kirke ikke er med til at bekæmpe HIV/AIDS i Afrika. Det ødelagde Lars Messerschmidt jo så lige noget så eftertrykkeligt… Suk.

I gang

Der er en hel måned til vandløbet, men udgangspunktet er ikke det bedste…
I dag løb jeg 2 km – 17. september skal jeg være i stand til at løbe 5 km uden pause.
Og helst hurtigere end manden, søsteren, sønnen, datteren, svigersønnen. Nå, nej, nogen af dem har væddet en kasse Urquell. Noget med at løbe 5 km på 20 minutter. Jeg skal bare kunne løbe 5 km uden pause.

Musikken kender jeg ikke

men jeg har får alligevel helt lyst til at gå i Vega i aften, hvor der er røgfri koncert (med X-HALE og LOFT). Det må være skønt at gå i byen, til koncert eller whatever, og ikke være nødt til at gå direkte i vasketøjskurven bad, når man kommer hjem. Nå, men jeg har desværre andre planer… tidligt i seng, nemlig. Har egentlig fået indtryk nok i dag, nemlig ja, med et Startkursus, og derefter en rask cykeltur til en omgang BJ2 med et herligt soundtrack. OK film, men meget forudsigelig.

Svær at få – nem at forebygge

– alligevel har jeg reddet mig en omgang… og føler mig meget stakkels!

1. tegn er en lille smule ondt i halsen, næste morgen tap-løber det ene næsebor, hovedet værker og jeg er træt, træt, træt. Dagen efter løber begge næsebor, det første lager af kleenex er brugt og jeg er meget sølle. På trediedagen begynder hæsheden og hosten – og er det ikke bare synd for mig?

Men – forkølelse smitter faktisk ikke særlig nemt, virus skal nærmest plantes på slimhinderne, for at man bliver smittet. Hvis man husker at vaske hænder, og iøvrigt holder fingrene fra øjne, næse og mund, så er det nærmest kun et nys eller en spytklat fra en smittet, der kan skade.

Heldigvis er der masser af husråd, når først man er ramt af forkølelse. Følg dem, og sygdommen er overstået på en uges tid. Hvis man ikke følger rådene, tager det ca. 7 dage, så det… Men kærlig pleje og opmærksomhed, masser af væske og bolsjer (nå, nej halspastiller) og masser af hvile, så bliver det til at bære.

For det værste ved forkølelse er jo næsten at man faktisk ikke er rigtig syg, bare sløj, og i hvert fald ikke rigtig rask!

Motivation skal der til – og disciplin

Lige pludselig er den der bare, motivationen til at leve sundt. Eller i hvert fald sundere, end jeg har gjort i lang tid. Nu håber jeg bare at jeg har disciplinen, foreløbig er det gået godt i 5 dage (stort!). En morgen-lunte-tur, no junk-food, yoga og/eller meditation, god mad i moderate mængder. Mit BMI-index var nået op på 24,5. Alle værdier mellem 19 og 25 er OK, men jeg synes altså at jeg var lidt for tæt på de 25…

Slank igen

“Selvom vægten ikke har ændret sig siden sidste uge, skal du ikke fortvivle. Det er faktisk ikke unormalt, at kroppen lige skal tage tilløb. Det skal nok komme! Jeg tror på, at du kan, og det bør du også gøre!” Sådan skriver min virtuelle slanke-rådgiver til mig her til morgen, efter at jeg har indtastet min vægt. Ja, jeg ved godt at det bare er en maskine… Mit BMI-index er nu på 23,2 – og det er meget bedre end udgangspunktet 24,5, ja!

Køb bananer, køb bananer,

men køb dem ordentligt.

Jeg er vild med bananer. Det er alletiders madpakke, med naturlig emballage. En rigtig god ‘dulmer’ når sulten gnaver og der er længe til næste måltid.

Da jeg var barn, boede vi nogle år i Zambia, og når vi tog på ferie (= langtur i vores Toyota stationcar) blev alle pakkenellikerne smidt ind bag i bilen med et par skumgummimadrasser øverst, og oven på madrasserne lå vi unger så og gassede os. Det var dengang i gamle dage, før det blev lovpligtigt med sikkerhedsseler. Jeg tror slet ikke bilen have sikkerhedsseler.

Rejseprovianten var en klase bananer, en hel klase grønne bananer, som vi spiste efterhånden som de modnede. Og hvis ikke jeg blev træt af bananer dengang, hvornår skulle jeg så blive det?

For nogle år siden hørte jeg en udsendelse i radioen om banan-bønders arbejdsvilkår, livsvilkår i det hele taget, og da var jeg godt nok lige ved at miste appetitten. Sprøjtegifte spredt med flyvemaskiner, vel og mærke mens arbejderne gik og arbejdede i plantagen. Hudsygdomme, alle mulige sygdomme, misdannede børn eller slet ingen børn, Gruopvækkende.

Så om jeg fatter, at nogen mennesker i dagens Danmark kan finde på at købe bananer uden det lille Max Havelaar-mærke, eller Fair Trade-mærke.

Så hermed en opfordring til dig om at gøre det samme, hvis det er muligt, der hvor du bor!

Gamle kvinder

Med alderen ændrer man sig. Eller livet ændrer sig. Hvordan vil du og jeg mon være, når vi bliver gamle?

Inge Eriksen har bidraget til bogen ‘Med alderen’, en antologi, hvor ni kvinder i alderen 59-72 skriver om hvordan det er at blive gammel.

Forlagets omtale:
»Ni kvinder i alderen 59-72 skriver om hvordan det er at blive gammel. Kvindebevægelsen og frigørelseskampen er en del af deres historie. De har en bedre uddannelse, en bedre økonomi og bedre livsvilkår end generationen før dem. Derfor finder de sig heller ikke i det formynderi og den sygeliggørelse som aldringen kan føre med sig. De nægter at leve op til kulturens skræmmebillede af alderdommen.

Beretningerne vidner om at der, når kvinderne ikke længere er bundet til begæret eller til manden, dukker en fandenivoldsk kompromisløshed op i dem. De gør sig fri på en måde de aldrig har været før. Selv om døden rykkere nærmere, selv om sygdomme og småskavanker melder sig, fortæller kvinderne at de på en måde aldrig har været lykkeligere end nu.«

På en lyserød sky

Mine tæer er så nuttede! De er fine og rene, med nyklippede negle, al hård hud og (ja, jeg troede det var løgn, men fakta er:) 2 ligtorne er fjernet. Fødderne er smurt ind i velduftende creme, og velbehaget er næsten ubeskriveligt. Takket være Lene, fodterapeut, er mine fødder vist blevet et nummer mindre. Ah, hvor har jeg det godt!

Yoga

Jeg elsker mandage! Mandag efter arbejde skal jeg nemlig til yoga, kundalini yoga, hos Kirsten. Og Kirsten er så god til det, at selv de ledeste øvelser bare føles godt, og vi svæver derfra på lyserøde skyer. Jeg glæder mig allerede til på mandag.

Yoga-timerne skal helt klart stå på min GLAD-liste!